Mitä kraniosakraaliterapia on?

Kraniosakraaliterapia on hyvin kevyt ja miellyttävä manuaalinen kehon käsittelymenetelmä, jonka juuret ovat osteopatiassa. Lyhenne CST tulee sanoista CranioSacral Therapy, joka viittaa kalloon (cranium) sekä ristiluuhun (sacrum).

Kraniohoidossa pyritään helpottamaan erilaisia kehon epätasapainotiloja, työskennellen faskian ja hermoston tasolla auttaen kehon jännitystiloja poistumaan ja lievittämään kipuja. Kraniolla voidaan saada apua (sekä eläimillä että ihmisillä) mm. seuraaviin ongelmiin:

- Erilaiset kivut
- Migreeni ja muut päänsäryt
- Lihaskireydet
- Stressi ja unettomuus
- Tapaturmat ja leikkaukset
- Ontuminen
- Asentovirheet
- Hormonaaliset ja metaboliset ongelmat
- Aistihäiriöt
- Purentaongelmat
- Selkävaivat

CST on oiva apu sekä akuutteihin että kroonisiin vaivoihin. Se on hyvä kuntoutuksen tuki, ja sitä voidaan käyttää lääkityksenkin aikana. CST ei sulje pois muita hoitomenetelmiä, vaan toimii erittäin hyvin tukihoitona myös muille manuaalisille hoitokeinoille. Kraniohoitaja ei tee ikinä diagnooseja. Myös hoidon sopivuus voidaan tarvittaessa tarkistaa hoitavalta lääkäriltä.

Faskia on hämähäkinseitin kaltainen verkosto, joka ulottuu kaikkialle kehossa. Faskiaa on kehossa useita kerroksia ja sitä on myös mm. kallossa sekä keskushermoston suojana. Faskia on tärkeässä osassa myös kraniohoidossa.

Joskus kehoomme tulee trauman, vahingon tai vaikkapa leikkauksen jälkeen vammoja tai arpia, jotka jäävät jännitteinä faskiaverkostoon. Faskiaan jää ”jälki” ja tämä voi pysyä kehossa jopa vuosikymmenten ajan. Kuvassa vesiastiaan tiputettu mandariini kuvastaa vamman syntyä/traumaa. Vaikka vamma näennäisesti paranee (kuten kuvassa olevan vesikupissa olevan veden pinta tasaantuu) jää jännite faskiaan vesikupissa olevan mandariinin lailla. Jos tätä jännitettä ei poisteta, muodostuu kehoon ajan myötä lisää jännitteitä. Joskus voikin käydä niin, että eläin tai ihminen kokee kipua vaikkapa niskassa, mutta alkuperäinen syy kivun syntyyn onkin trauma toisaalla kehossa. Silloin niskakipua (seuraus) ei saada loppumaan ennen kuin alkuperäinen syy on hoidettu pois.

Opintojeni taustalla on kansainvälinen Upledger Institute, jossa koulutusten ja kouluttajien tasoon panostetaan ja niiden laatua tarkkaillaan jatkuvasti. Olen suorittanut kranio-opintoni Upledger Instituten järjestämissä koulutuksissa Helsingissä ja Ontariossa, Kanadassa. Eläinkurssien kouluttajana toimii kanadalainen Dr. Sandra J. Howlett.

Kraniohoidossa käytettävä voima ja paine on hyvin kevyt, keskimäärin vain 5g (vastaa noin 20 centin kolikon painoa). Oikein käytettynä ja oikeilla tekniikoilla tuo pieni voima on erittäinen tehokas, mutta varmistaa myös sen, että kehoa sillä ei voi rikkoa.

Olen hyvin innoissani siitä, mitä olen jo kraniomatkallani oppinut, mutta myös siitä, mitä kaikkea minulla on vielä opittavaa. Mikäli sinua mietityttää kraniossa joku asia ja haluat siitä kysyä, niin voit soittaa tai laittaa viestiä. Vastaan mielelläni ja kerron lisää.

Kraniohoito sopii täydentäväksi muiden hoitojen (esim. hieronta) rinnalle. Kraniokäsittely sopii usein myös erittäin kivulialle eläimille, tai niille, joita ei jostain syystä voida muutoin hoitaa.

Lisää kraniosakraaliterapiasta voit lukea Upledger Institute Finlandin sivuilta.