Muut hoidot

TENS-hoito

TENS on lyhenne sanoista Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation (eli ihon kautta tapahtuva sähköinen hermostimulaatio).  TENS-laite lähettää heikkoja, pienitaajuisia sykäyksiä, jotka aktivoivat kehon omia kipua lievittäviä mekanismeja.

TENS-hoitoa käytetään kroonistuneisiin ja akuutteihin kipuihin, verenkierron vilkastuttamiseen, voimakkaisiin lihaskireyksiin sekä fyysisen suoristukyvyn lisäämiseksi. Menetelmää käytetään laajalti sairaaloissa ja lääkäreiden, erityisesti urheilulääkäreiden, vastaanotoilla.


 

Mikrovirta-hoito

Mikrovirta on hoitomuotona erittäin miellyttävä, potilas ei edes tunne hoitoa ja akuutti kipu voi helpottaa jo 3-5 hoitominuutin kuluessa. Mikrovirtaa käytetään mm. 

  • lievittämään sekä akuuttia että kroonista kipua
  • vähentämään turvotusta
  • vaimentamaan tulehdusreaktiota
  • parantamaan lihasatrofiaa
  • nopeuttamaan haavojen paranemista  

Laserhoito

Laserhoito on nopea, kivuton, tehokas ja vaaraton hoitomuoto ilman sivuvaikutuksia.  

Laserhoidolla on kipua lievittävä, tulehduksenvastainen ja kosketusarkuutta vähentävä vaikutus. Hoito stimuloi kudosten aineenvaihduntaa, kiihdyttää regeneraatioprosesseja, parantaa mikroverenkiertoa ja kiihdyttää immunologisia prosesseja.

Laserhoidossa käytetään ns. pehmeitä lasersäteitä, joiden vaikutuksesta:

  • kipureseptoreiden herkkyys alenee (kipua lievittävä vaikutus)
  • kudosten verenkierto ja aineenvaihdunta parantuu
  • turvotus vähenee (tulehduksia hoitava vaikutus)
  • veren hapensidontakyky nousee
  • verentuotantokyky paranee

Laserhoidolla hoidettavan alueen tulehduksen tuntomerkit (kipu, turvotus) vähenevät tai häviävät, hoito auttaa tavallisesti nopeasti. Kipu saattaa kasvaa tai ilmestyä vuorokauden sisällä hoidon jälkeen lasevalon käynnistettyä paranemisprosesseja. Kipu on ohimenevää ja sitä voidaan pitää myönteisenä reaktiona hoitoon.

 


 

Kylmähoito

Kylmähoitoa voidaan käyttää esimerkiksi kroonisten vammojen ärtyessä uudelleen kivun ja turvotuksen vähentämiseksi. Kylmähoito on myös tehokas ensiapu välittömästi vamman tai vaurion syntymisen jälkeen (ei saa käytää murtumaan, haavaan, leikkausalueella tai paleltumaan).

 


Lämpöhoito

Hoitomuotona lämpö on korvaamaton. Hierontaan yhdistettynä lämpöhoidolla saavutetaan nopeammin tuloksia mm. vammojen kuntoutuksessa kuten myös ylläpitävässä ja ennaltaehkäisevässä hoidossa. Lämpöhoidon avulla saadaan nostettua aineenvaihduntaa sekä verenkiertoa. Lämpöhoidolla voidaan hoitaa mm. lihaskireyksiä ja lihaskramppeja. Lämpöä voidaan käyttää myös ennen hierontaa esilämmitykseen, lämpö myös rentouttaa lihasta.