Hevos- ja koirahieronta

Eläimiä hierottaessa toimitaan aina eläinten ehdoilla.

Useimmat eläimet nauttivat hieronnasta ja varsinkin tilanteeseen tottuessaan rentoutuvat täysin. Jotkut eläimet rentoutuvat ensimmäisellä hierontakerralla, jotkut tarvitset enemmän aikaa sopeutuakseen uuteen tilanteeseen.

Pääsääntöisesti hieronta sopii kaikille hevosille ja koirille rotuun, ikään ja aktiivisuuteen katsomatta. Erityisesti aktiivisesti harjoittelevat ja kilpailevat koirat sekä hevoset hyötyvät hieronnasta.

Hierontaa voidaan käyttää hoitomuotona mm. lihas- ja kudossairauksien, arpimuodostelmien, turvotuksen, lihaskireyksien, ruuansulatushäiriöiden, traumojen ja psyykkeen hoidossa.

Miksi viedä eläin hierontaan?

Hieronta vilkastuttaa koiran ja hevosen elimistön aineenvaihduntaa, jolloin elimistön kuona-aineet poistuvat nopeammin ja verenkierto vilkastuu. Hieronnalla on myös hermostoa rentouttava vaikutus. Hieronnan vaikutuksesta lihaksen elastisuus ja kimmoisuus kasvavat, jolloin lihas palautuu rasituksesta nopeammin. Hieronta venyttää sidekudoksia ja pehmentää lihaskovettumia.

Hierontaa tulisi käyttää mahdollisuuksien mukaan ennaltaehkäisevänä hoitona, joka auttaa lihaksistoa kestämään tarvittava rasitus.

Mikäli eläin käyttäytyy tai liikkuu poikkeavasti, tai epäilet sen olevan sairas, on se syytä tutkia ensin eläinlääkärissä. Hieronnalla ei voida parantaa sairauksia eikä tutkia mahdollisia luusto-ongelmia.

Hieronta

Hieronta vilkastuttaa elimistön aineenvaihduntaa, jollon kuona-aineiden poistuminen nopeutuu.

- turvotukset laskevat
- suorituksesta palautuminen nopeutuu
- kipu lievenee
- arpikudos pehmenee
- lihaskireydet laukeavat

Hieronnalla voidaan myös rentouttaa ja aktivoida hermostoa.

Venyttely img_2718_2.jpg

- venyttely lisää lihasten joustavuutta ja ylläpitää suorituskykyä
- venyttely on suoritukseen valmistava ja siitä palauttava
- hieronnan yhteydessä venyttely tehostaa hieronnan vaikutuksia

Mobilisointi

Mobilisointi on nivelten liikkuvuutta ja toimintakykyä parantavaa hoitoa. Liikuttelemalla niveliä eri asentoihin saadaan ylipaine nivelistä poistumaan ja erityisesti jalkojen lihaksisto rentoutumaan. Hoitona mobilisointi mm. ehkäisee erityisesti jänne- ja nivelvammoja sekä on paranemista edistävänä tekijänä ratkaiseva vammojen hoidossa.